• м. Тернопіль, вул. Замонастирська, 26
  • 0352 52-40-55
  • tvpu_spt@ukr.net

Ще з сивої давнини відомо, що вишита сорочка є символом здоров’я та краси, оберегом щасливої долі та родової пам’яті. За традицією вишита сорочка передавалася з покоління в покоління, з роду в рід як родинна реліквія. Цей український оберіг пройшов крізь віки й нині символізує чистоту почуттів, глибину безмежної любові до Батьківщини.
17 квітня 2024 р. у ДПТНЗ «ТВПУ сфери послуг та туризму» відбувся творчий захід присвячений темі « Борщівська народна вишивка: звʼязок поколінь». Учасники події мали змогу ознайомитися з чорною борщівською вишиванкою. Надала колекцію для показу відома на Тернопільщині і за її межами пошановувачка вишиття Віра Матковська, вона вже чимало років є збирачем національного вбрання. Нині її колекція складається з півтори тисячі жіночих і чоловічих вишитих сорочок, запасок, спідниць, кожушків, безрукавок… Усі ці вироби народної творчості як колишні, так і нинішні мають велику історичну цінність. Про техніки вишивки, тканину і нитки, якими вишивали колись, про візерунки і шви, які прикрашають традиційну борщівську вишиванку ми дізналися від народної майстрині Галини Переймибіди.
Скарби народної творчості, вишиванки, не мають права бути забутими. Шануймо історію України, зберігаймо її духовні цінності!

  • Share This: