• м. Тернопіль, вул. Замонастирська, 26
  • 0352 52-40-55
  • tvpu_spt@ukr.net

Партнерська взаємодія: волонтерки Школи ґендерної рівності ТНПУ провели вебінар для студентів університету та учнів професійного училища

  • січня 01, 1970

     Волонтерки Школи ґендерної рівності ТНПУ ім. В. Гнатюка продовжують просвітницьку діяльність серед учнівської та студентської молоді Тернопільщини. На вебінар «Насильство в Інтернеті: кібербулінг, кібергрумінг, секстинг» запросили студентство університету та учнівський парламент ДПТНЗ «Тернопільське вище професійне училище сфери послуг та туризму».

     Спікерками вебінару виступили студентки факультету педагогіки і психології груп ПО-21 Ольга Китинська, Інна Коминярська, Анастасія Козовик та студентка групи ПОск-11 Роксолана Масна, які є волонтерками Школи ґендерної рівності, що діє при Центрі ґендерних досліджень та впровадження політики рівних прав і можливостей ТНПУ ім. В. Гнатюка (керівниця – доц. Кізь О.Б.).  

Види і форми прояву кібербулінгу аналізує спікерка Ольга Китинська

     Під час вебінару спікерки поінформували учасниць та учасників про те, що таке кібербулінг, якими є його ознаки та види; проаналізували кейси із прикладами поведінки кібербулера в онлайн просторі; ділились порадами-правилами задля попередження і протидії кібербулінгу. 

Студентка факультету педагогіки і психології Роксолана Масна дає критичну оцінку хеппісленінгу

     Презентовано та запропонувано до завантаження і користування чат-бот «Кіберпес», розроблений Міністерством цифрової трансформації у співпраці з ЮНІСЕФ за інформаційної підтримки МОН України, Координаційного центру з надання правової допомоги та Міністерства юстиції України.  

Спікерка Анастасія Козовик презентує та пропонує до завантаження чат-бот «Кіберпес»

     Предметом аналізу у ході вебінару також була проблема кібергрумінгу – встановлення довірливих стосунків із неповнолітньою особою для її подальшої сексуальної експлуатації та вимагання. Спікерка Інна Коминярська організувала перегляд та обговорення фільму «Online сексуальне насильство над дітьми» (адаптація українською мовою інформаційної кампанії Європолу «Скажи «Ні» сексуальному примушенню дітей та вимаганню в Інтернеті») та анімаційного фільму «Марина», створеного ГО «Волинські перспективи», які допомогли поетапно розібрати типову схему кібергрумінгу: використовуючи фейкові акаунти в соціальних мережах злочинці налагоджують дружні стосунки з дитиною чи дорослою особою, виманюють у неї інтимні фотографії; пізніше її шантажують, погрожуючи розіслати світлини знайомим; далі вимагають більш інтимні матеріали, гроші чи приватні інтимні зустрічі. 

Фрагменти відеофільму «Online сексуальне насильство над дітьми» (2 верхні ряди) та анімаційного фільму «Марина» (нижній ряд)

     Проаналізовано явище секстингу та наголошено, що небезпечним є не саме надсилання інтимних повідомлень, світлин чи відео, а наслідки у випадках, коли світлини чи повідомлення інтимного змісту надсилають діти і коли надіслане потрапляє без згоди власника у відкритий онлайн-простір та стає доступним сотням користувачів. Дотично до секстингу проаналізовано сексторшен – погрози поширення сексуальних зображень людини (дитини), шантажування задля отримання додаткових сексуальних матеріалів чи грошей або з метою помсти та приниження.

Лідер(и)ки учнівського парламенту та представниці педагогічного колективу у студії дистанційного навчання ДПТНЗ «ТВПУ сфери послуг та туризму» під час вебінару



     На завершення вебінару спікерки запропонували консультативну, організаційну та методичну допомогу лідеркам та лідерам учнівського парламенту ДПТНЗ «ТВПУ сфери послуг та туризму» у підготовці просвітницьких заходів за методом «рівний-рівному» до Дня захисту даних, який припадає на 28 січня 2022 р., та до Дня безпечного Інтернету (Safer Internet Day) – «Разом для найкращого інтернету!», який разом зі світовою спільнотою відзначатимемо 8 лютого 2022 року. Переконані, що лише спільними зусиллями можна сформувати базову компетентність безпечної поведінки користувачів і користувачок в Інтернеті! 

     У ролі експерток у вебінарі брали участь професорка кафедри психології ТНПУ ім.В.Гнатюка Оксана Кікінежді, педагогічні працівниці ДПТНЗ «ТВПУ сфери послуг та туризму»: методистка Оксана Сампара, психологиня Тетяна Боднар та соціальна педагогиня Ірина Ревасевич. 
     Варто зазначити, що у ТНПУ ім.В.Гнатюка та ДПТНЗ «Тернопільське вище професійне училище сфери послуг та туризму» – тривалий і результативний досвід творчої співпраці. 

     Так, професорка Оксана Кікінежді та доцентка Ольга Кізь упродовж 2020-2021 р.р. надавали консультативну допомогу у розробці та упровадженні моделі створення студії дистанційного навчання як важливої інфраструктури інформаційно-комунікативного освітнього середовища ДПТНЗ «ТВПУ сфери послуг та туризму» (http://tvpu.adr.com.ua/metodichnij-kabinet/studiya-distancijnogo-navchannya). 

     ДПТНЗ «ТВПУ сфери послуг та туризму» реалізовує просвітницьку програму «Відкриті освітні студії «Освітній заклад – територія прав людини» (авторки-розробниці – методистка  Оксана Сампара та професорка Оксана Кікінежді) у межах проєкту «Удосконалення юридичної освіти та освіти з прав людини», що впроваджується Координатором проєктів ОБСЄ в Україні у співпраці з Міністерством освіти і науки України. 

     У 2021 році ДПТНЗ «ТВПУ сфери послуг та туризму» став одним із базових закладів для проходження ознайомлювальної практики здобувачками ступеня бакалавра за спеціальністю 053 «психологія бізнесу та управління», що проходила під керівництвом доцентки кафедри психології, гарантки ОП Ярослави Кальби. Практична психологиня Тетяна Боднар ділилась із досвідом, ознайомлювала із обов᾽язками, видами та напрямками роботи практичного психолога. Особливий інтерес викликала авторська розробка наставниці – «Скринька довіри» для учнів, куди можуть персоніфіковано чи анонімно надсилати свої запити учні та отримувати онлайн консультації та психологічні поради. 

     Ще один напрямок співпраці – профорієнтаційна робота з учнями училища, яка дає надію, що у найближчому майбутньому випускники і випускниці ДПТНЗ «ТВПУ сфери послуг та туризму» поповнять ряди студенства ТНПУ ім. В. Гнатюка, адже перелік педагогічних і непедагогічних спеціальностей, за якими в університеті готують майбутніх фахівців, дасть їм змогу продовжити навчання за обраним фахом та здобути омріяну професію. 

 

Дякуємо за довіру керівництву, педколективу та членам учнівського парламенту ДПТНЗ «Тернопільське вище професійне училище сфери послуг та туризму» і сподіваємось на подальшу творчу співпрацю!

 

Велика вдячність спікеркам вебінару, котрі у дусі партнерської взаємодії  піклуються про безпеку в Інтернеті учнівської та студентської молоді Тернопільщини!

Студентка групи ПО-21 

спеціальності 013 Початкова освіта

факультету педагогіки та психології

ТНПУ ім. В. Гнатюка

Ольга Китинська

 

Керівниця Центру ґендерних досліджень 

та впровадження політики рівних прав 

і можливостей ТНПУ ім. В. Гнатюка,

доцентка кафедри психології 

факультету педагогіки і психології

Ольга Кізь

  • Share This: